Samen lopen is leuker!

Verbinden, samen grenzen verleggen en na afloop een biertje.

Wat begon als een oproep om met anderen over Brabants mooiste trailgelegenheden te rennen, groeide uit tot een echte community. Albert van Dommelen startte in 2015 een ‘platformpje’ voor geïnteresseerden in tochten over de Oirschotse Heide, Drunense Duinen of bijvoorbeeld Kampina. “Geheel uit eigen behoefte.” Dan hoefde hij die lange afstanden niet alleen te lopen. De groep groeide al snel uit naar tweehonderd “gekken”, want dat is wel hoe je omgeving je gaat zien, vertelt Albert. Het werd serieus en hij bedacht een logo, “voor de uitstraling” en zo begon hij zijn bedrijf Trailrunners Brabant. Dat bedrijf runt hij nu samen met nog zes anderen. Denise van Hout is er daar een van. In hun ‘stamkroeg’ De Stadsbrouwerij vertellen ze over de essentie van wat zij doen: verbinden, samen grenzen verleggen in een Brabantse gemoedelijke sfeer. Oftewel, na afloop is er altijd tijd voor een biertje, daar zorgt Albert wel voor.

Denise en Albert in hun stamkroeg.

Trailrunners Brabant organiseert tripjes naar de Ardennen, de Eiffel en reizen naar onder meer Andalusië en Roemenië. Elke maandagavond is er Hill Repeat Monday op de Gulbergen. Ook is er om de week een EindjeRennen vanuit de Stadsbrouwerij. Ontstaan vanuit een trailrunner, Tim, die wel eens een rondje door de stad wilde lopen. Samen liepen Albert en Tim op een vrijdagochtend, nog voor het werk vanuit het Pullman Hotel, een rondje van 12 kilometer. Dat beviel. Het was de start van een terugkerend parkoers. Een andere trailrunner, Maaike, liep wel eens mee. Zij kende weer de eigenaar van de Stadsbrouwerij, Youri Doreleijers, ook een trailrunner. Youri was net gestart met zijn brouwerij. “Maaike zei: ’Als ik jou was, zou ik eens met hem een bak koffie gaan drinken’.” Albert benaderde Youri. In het voorjaar van 2016, zittend op het terras, spraken de mannen af vanuit de Stadsbrouwerij loopjes te gaan organiseren. “In het begin liepen we wel eens met zijn tweeën of drieën. Toen werd het met zijn vieren en nu staan we er soms wel dertig man.”

Om de week kunnen lopers, gratis, aansluiten voor een rondje van 6 of van 12 kilometer. Enige voorwaarde is dat deelnemers de route aan een stuk kunnen uitlopen. Na afloop is er een proefbiertje van de zaak, de biertjes die daarna volgen zijn op eigen kosten. “Vaak sluiten we de deur”, bekent Denise lachend.

Enthousiaste groep lopers na EindjeRennen!

Daar kennen ze elkaar van, van dat EindjeRennen. Via via hoorde Denise over het bestaan en sloot aan. Ze raakte enthousiast. Albert zag hoe zij zich in de groep opstelde, dat ze verantwoordelijkheid nam. Hij vroeg haar in 2017 om voor hem een keer in te vallen. Dat deed ze en dat beviel zo goed dat ze nu een van de vaste begeleiders is. Maar dan alleen van het EindjeRennen, want Denise houdt niet van vieze schoenen. “Ik vind het gewoon zo zonde dat als je net nieuwe schoenen hebt, je er dan mee door de modder gaat rennen.” Ze wordt ook wel ‘asfaltvreter’ genoemd. De trailrunners begrijpen het niet. Albert: “Als ik nieuwe schoenen heb, zoek ik zo snel mogelijk een plas modder om ze in te wijden.”

Albert houdt van extremen. Al trainend voor de triatlon, hij had een nieuwe sportieve uitdaging nodig na een actieve carrière bij Defensie, ontdekte hij dat zijn favoriete onderdeel lopen was. Uitgedaagd door zijn Spaanse neef, liep hij in 2014 zijn eerste trail in Andalusië, de geboortestreek van zijn moeder. Hij raakte verkocht en wat bleek? Er waren genoeg trails in Nederland en België. Al snel schreef hij zich in voor een trail van 75 kilometer. Een week later ging hij voor de 92 kilometer. De teller liep door naar de 100, 110 tot zijn langste afstand tot nu toe de 160. Zijn ambitie nu is gewoon nog verder dan die 160.

Heerlijk genieten op hoogte in Andalusië!

Denise loopt alles tussen de 5 kilometer en de hele marathon. Maar het gaat niet om de sportieve ambities van de organisatoren. Denise: “Bij ons is iedereen gelijk. Wij zijn super blij als je met ons mee loopt, of je nu beginner of vergevorderde bent. We willen mensen helpen hun grenzen te verleggen. Waarbij het gemoedelijke voorop blijft staan.”

Albert: “We dragen bij aan iedere prestatie. Alleen die prestatie staat niet centraal. Als je heel hard wil lopen dan moet je niet met ons meelopen. Wij passen ons aan, aan degene die wat langzamer is. Het leuke is dat je hele snelle ultralopers ziet mee lopen die het als hun langzame training zien. Ze vinden het leuk om met anderen te lopen de rest van hun trainingen lopen zij alleen. En mooi is ook, zoals laatst, een jongen en die voor het eerst de 12 kilometer haalde. Denise heeft dan misschien voor haar gevoel wat rustiger gelopen, hij komt met zijn tong op de schoenen binnen en is helemaal trots. Waar het omgaat is dat we het samen hebben gedaan.”

Zonsondergang gezien vanaf het ‘Dak van Brabant’ (Gulberg).

 

Met dank aan Corine Spaans voor fotografie en tekst!